Let op, geld lenen kost ook geld

Met een doorlopend krediet beschik je over een geldreserve die je vrij kan gebruiken. De vraag is dan natuurlijk: waar kan je betalen met een doorlopend krediet? Enkel in de winkel waar je de kaart hebt gekregen? Kan je er ook mee tanken? En wat als je op reis gaat in het buitenland? In dit artikel leer je waar je een doorlopend krediet kan gebruiken.  

  • Je kan elektronisch betalen in elke winkel

 

Een doorlopend krediet* is doorgaans gekoppeld aan een betaalkaart. Daardoor kan je het bijna overal gebruiken. Je kan ermee betalen in de meubelwinkel, in de elektrozaak, in de supermarkt, kortweg in elke winkel waar je elektronisch kan betalen. 

En het gaat verder dan dat: je kan ook op restaurant en aan het tankstation maar zelfs online betalen met een doorlopend krediet*. Je kan er ook geld mee afhalen aan een bankautomaat in België en in Europa, en je kan er ook je facturen mee betalen door geld van je doorlopend krediet* op je zichtrekening te zetten. Een doorlopend krediet* is dus heel flexibel en handig! Let wel op met eventuele kosten die gekoppeld zijn aan betalingen of afhalingen. 

Omdat je een doorlopend krediet* kan gebruiken voor veel soorten uitgaven, is het belangrijk om een goed zicht te hebben op al je transacties. Bij Cetelem kan dat met de Cetelem-AlphaCredit-app, waarmee je trouwens ook geld van je geldreserve op je zichtrekening kan zetten. 

 

  • Kan je een doorlopend krediet* gebruiken in het buitenland?

 

Als je een betaalkaart hebt of app waarmee je geld op je zichtrekening kan zetten, is het mogelijk om je doorlopend krediet* ook in het buitenland te gebruiken. Zorg er wel voor dat je kaart geactiveerd is voor je vertrekt. Die activatie gebeurt normaal automatisch wanneer je geld afhaalt aan een bankautomaat in België of wanneer je een aankoop betaalt met je kaart in een winkel in België. Daarna is je kaart meteen bruikbaar in heel Europa. Reis je buiten Europa? Informeer dan bij je financiële instelling of je betaalkaart in dat land aanvaard wordt.  

 

  • Kan je een doorlopend krediet* gebruiken voor online aankopen?

 

In principe kan je de betaalkaart van een doorlopend krediet* ook gebruiken voor online aankopen. Het hangt ook af van het type kaart dat je hebt. Informeer bij je financiële instelling om te kijken of online betalen mogelijk is met je kaart. Als dat niet het geval zou zijn, kan je natuurlijk ook geld overzetten van je doorlopend krediet* naar je zichtrekening om zo online te betalen met je bankkaart of bankapp. Bij Cetelem kan je je aankopen ook online betalen met je Cetelem kaart.

 

  • Opgelet voor de limieten van de kaart

 

Je hebt het misschien al gemerkt, maar ook bij een doorlopend krediet* is het bedrag van de afhalingen en betalingen begrensd, per week en per dag. Dat kan vervelend zijn als je veel geld wil afhalen of een groot bedrag wil betalen met je kaart. Die veiligheidslimieten kunnen verschillen van de ene financiële instelling tot de andere. Zorg ervoor dat je goed weet wat de limieten zijn voor jouw betaalkaart, zodat je daar rekening mee kan houden. Bij sommige financiële instellingen kan je de limieten gedurende korte tijd verhogen, wat handig kan zijn voor grote aankopen of wanneer je naar het buitenland reist. 

 

  • Wil je graag je eigen geldreserve met betaalkaart?

 

Vraag online je Cetelem kaart aan en download de Cetelem-AlphaCredit-app.

  • Kies het bedrag dat je nodig hebt (tussen 1.250 en 5.000 euro) 
  • Vul je gegevens in (handmatig of met itsme)
  • Laad de bewijsstukken op en onderteken je contract digitaal of op papier
  • Ontvang je betaalkaart en code met de post**

 

 

 

* Deze term verwijst naar de "kredietopening" zoals bedoeld in boek VII van het Wetboek van economisch recht.

** Onder voorbehoud van aanvaarding van je kredietaanvraag door Alpha Credit.

 

Representatief voorbeeld: de Cetelem kaart is verbonden aan een kredietopening van onbepaalde duur. Kredietbedrag van € 1.500 aan een JKP (Jaarlijks kostenpercentage) van 15,99%, variabele jaarlijkse debetrentevoet: 15,35%. Een vaste jaarlijkse bijdrage van € 5 wordt gefactureerd als kaartkosten.