Let op, geld lenen kost ook geld

Wil je een project financieren of heb je een bepaald geldbedrag nodig? Om je te helpen bij de keuze van het juiste krediet, leggen we de twee belangrijkste types uit: een lening op afbetaling en een kredietopening van onbepaalde duur. Zo weet je waar je op moet letten vóór je een krediet afsluit.

Er bestaan twee soorten kredieten: een lening op afbetaling en een 'revolving krediet’, ook wel een doorlopend krediet of een kredietopening van onbepaalde duur genoemd. Om te weten welke soort het beste bij je behoeften past, sommen we hier even hun verschillen, maar ook hun overeenkomsten op. Met zowel een lening op afbetaling als een doorlopend krediet kun je namelijk geld lenen voor een materiële aankoop of een ander project.

 

Waarom kiezen voor een lening op afbetaling?

Als je een project wilt financieren, zoals de aankoop van een wagen, een elektrische fiets, werken of een persoonlijk project zoals een verhuis, een familie-evenement, een reis ... dan is deze lening ideaal:

 • Je leent een vast bedrag dat afgestemd is op je project.
 • Je ontvangt het volledige geleende bedrag in één keer.
 • Als je met je lening bijvoorbeeld een wagen, een keuken of werken wilt financieren, moet je een bestelbon of een factuur kunnen voorleggen.
 • Je betaalt je lening af in de vorm van maandelijkse aflossingen die de hele looptijd van je lening gelden.
 • Je kent het totale terug te betalen bedrag.
 • Je kent de datum waarop je lening afloopt.

 

Waarom kiezen voor een doorlopend krediet?

Als je graag op elk moment toegang wilt hebben tot een geldreserve of als je winkelaankopen graag in schijven wilt betalen, is deze lening ideaal.

 • Je hebt steeds toegang tot een geldreserve waarvan je het bedrag samen met je financiële instelling vastlegt. Je kunt deze reserve gebruiken wanneer nodig. Een voorbeeld: je hebt een reserve van € 2.500. Je gebruikt hiervan € 1.000 om een nieuwe zetel te kopen en € 300 om je jaarlijkse waterfactuur te betalen. Je hoeft deze uitgaven helemaal niet te verantwoorden en je kunt je geldreserve in één keer besteden of in schijven.
 • In de meeste gevallen ontvang je een betaalkaart die rechtstreeks gekoppeld is aan je doorlopend krediet. Hiermee kun je in de winkel en online betalen, geld afhalen aan een geldautomaat of geld overschrijven naar je zichtrekening.
 • Elke maand betaal je een percentage van het gebruikte bedrag terug. Er geldt hierbij een minimumbedrag dat in je overeenkomst vermeld staat. Als je dat wenst, kun je meer terugbetalen - de maandelijkse aflossingen zijn met andere woorden flexibel.
 • Het geld dat je hebt terugbetaald, wordt opnieuw beschikbaar gesteld. Een voorbeeld: je hebt € 1.000 geleend en je hebt al € 500 terugbetaald. Je kunt deze € 500 opnieuw afhalen en gebruiken.
 • Je moet je houden aan een bij wet vastgelegde 'nulstellingsdatum'. Dat is de datum waarop het geleende bedrag volledig terugbetaald moet zijn, ongeacht hoeveel het bedrag precies is.

 

De belangrijkste voordelen

Het grote voordeel van een doorlopend krediet is de flexibiliteit. Je beschikt over een reserve die je kunt gebruiken wanneer je wilt, zonder verantwoording. Wel mag je de nulstellingsdatum niet uit het oog verliezen.

Het voordeel van een lening op afbetaling is de gemoedsrust: je weet al van bij het begin hoeveel je maandelijks moet aflossen en hoelang.

 

En hoeveel rente betaal je?

Een doorlopend krediet en een lening op afbetaling hebben elk een andere rentevoet. Vergelijk dus goed de verschillende oplossingen vóór je een aankoop financiert en bekijk altijd welke optie het beste past bij je project.

 

Ontdek all informatie over ons doorlopend krediet en onze leningen op afbetaling en simuleer je kredietaanvraag online.