Let op, geld lenen kost ook geld

Een autolening is een bestemmingskrediet. Dit wil zeggen dat het bestemd is voor een bepaald gebruik en dat je de factuur voor de aankoop van de auto aan je financiële instelling hebt moeten bezorgen.

De auto dient als onderpand in geval van niet-betaling, dit betekent dat de bank de eigenaar is van de auto tot je het krediet volledig hebt terugbetaald. Wettelijk gezien heb je in principe dus niet het recht om de auto door te verkopen, want hij is nog niet van jou.

 

  • Welke stappen moet je nemen?

Met de toestemming van de financiële instelling die je het krediet heeft toegekend, kun je je auto toch doorverkopen. De instelling zal je aanvraag analyseren en je informeren over het bedrag dat je nog moet terugbetalen, en de eventuele toeslagen, zoals de wederbeleggingsvergoeding... Wat je in ieder geval niet mag doen is het geld houden voor een ander gebruik en je maandelijkse afbetalingen gewoon verderzetten: je mag je auto alleen verkopen op voorwaarde dat je het krediet volledig en onmiddellijk terugbetaalt zodat het kan worden afgesloten. Let er dus op dat de doorverkoop het totaal terug te betalen bedrag dekt! Houd er ook rekening mee dat er een wederbeleggingsvergoeding kan worden aangerekend. We raden je aan om de algemene voorwaarden van je kredietovereenkomst goed te lezen voor meer informatie.

Als je een nieuwe auto koopt, zul je een nieuwe financieringsaanvraag moeten indienen.

 

Heb je vragen over je lopende autolening? Onze klantenservice staat voor je klaar. Je kunt telefonisch contact met hen opnemen van maandag tot en met vrijdag van 9u tot 17u.

 

Lees ook: hier vind je DE checklist voor je een tweedehandsauto gaat kopen!