Let op, geld lenen kost ook geld

Wanneer je een autolening afsluit, staat je auto borg voor het geval je je lening niet afbetaalt. Daardoor is je kredietinstelling eigenaar van je wagen, tot je je lening volledig hebt afgelost. Mag je je wagen dan verkopen vóór je lening is afgelost? Dit zijn de stappen die je moet ondernemen.

  • Waarop moet je letten?

Je mag je auto alleen verkopen als je je lening volledig en onmiddellijk terugbetaalt, zodat die kan worden afgesloten. Let er dus op dat de doorverkoop het totaal terug te betalen bedrag dekt! Houd er ook rekening mee dat er een wederbeleggingsvergoeding kan worden aangerekend. We raden je aan om de algemene voorwaarden van je kredietovereenkomst goed te lezen voor meer informatie.

Je kunt het geld van de doorverkoop dus niet gebruiken voor andere doeleinden en ondertussen je autolening blijven afbetalen. Je beschikt namelijk niet meer over de auto.

Wil je een nieuwe wagen kopen? Dan moet je een nieuwe financieringsaanvraag indienen.

 

  • Wat gebeurt er precies?

De kredietinstelling zal je aanvraag analyseren en je laten weten hoeveel je nog moet afbetalen. Ze brengt je ook op de hoogte van eventuele extra kosten, zoals de wederbeleggingskosten ... Als de instelling akkoord gaat, mag je je auto verkopen.