Let op, geld lenen kost ook geld

Betaal je een krediet terug voor de einddatum, dan kan de kredietverlener een vergoeding vragen. Je betaalt dan de zogenaamde ‘wederbeleggingskosten’.

De wettelijke bepalingen verschillen naargelang je je krediet vóór of na 2010 hebt afgesloten.

 

Bij een contract van vóór 2010 bepaalt het geleende bedrag de vergoeding die je moet betalen. Voor contracten van minder dan € 7500 mag de vergoeding nooit hoger zijn dan twee maanden van de totale kredietkosten. Heb je € 7500 of meer geleend, dan bedraagt de vergoeding maximaal drie maanden.

 

Is je contract afgesloten na 2010, dan wordt de vergoeding berekend op basis van de tijd tussen de vervroegde terugbetaling en de einddatum van het contract. Is dat langer dan 1 jaar, dan mag de vergoeding niet meer bedragen dan 1% van het afgeloste kapitaal. Is het minder dan 1 jaar, dan wordt dat maximaal 0,5%.

 

Dit geldt als je je volledige krediet vervroegd terugbetaalt. Betaal je een gedeelte vervroegd terug, dan wordt de wederbeleggingsvergoeding berekend over het kapitaal dat je aflost.

 

Heb je nog vragen over het vervroegd terugbetalen van je lening? De adviseurs van Cetelem helpen je graag! Contacteer ons!

 

Lees ook: welke documenten heb ik nodig voor het vervoegd aflossen van mijn krediet?