Let op, geld lenen kost ook geld

De helft van de Belgen heeft een doorlopend krediet en moet daarom rekening houden met de nulstellingsdatum. Maar wat is dat eigenlijk? Waarom bestaat het? En wat gebeurt er als je de nulstellingsdatum niet respecteert? De antwoorden vind je in dit artikel!

  • Wat is de nulstellingsdatum?

De nulstelling is een Belgische wet die consumenten verplicht om het totale verschuldigde bedrag van hun krediet vóór een bepaalde datum tot nul terug te brengen. Vandaar de naam nulstellingsdatum. De wet is van toepassing op iedereen die een betaalkaart heeft die gekoppeld is aan een doorlopend krediet*.

 

  • Waarom is er een nulstellingsdatum? 

De nulstelling moet consumenten beschermen tegen overmatige schulden. Omdat je met een doorlopend krediet* veel vrijheid hebt, kan je er ook voortdurend schulden mee maken. De wetgever verplicht je om regelmatig de schulden van je doorlopend krediet* volledig terug te betalen. Hier lees je hoe je de schulden van een doorlopend krediet* kan terugbetalen. 

 

  • Wat als je de nulstellingsdatum niet respecteert?

Het niet naleven van de nulstellingsdatum kan ernstige gevolgen hebben. Je kan gemeld worden bij de Nationale Bank als wanbetaler, je betaalkaart kan geblokkeerd worden en toekomstige financieringsaanvragen kunnen worden geweigerd. In de praktijk kan je dan geen belangrijke aankopen meer doen op krediet. Zorg er dus voor dat je zeker de nulstellingsdatum respecteert! 

 

  • Waar vind je de nulstellingsdatum van jouw doorlopend krediet*?

Bij Cetelem vind je de nulstellingsdatum op al je rekeninguittreksels en in de Cetelem-AlphaCredit-app.  

 

  • Wil je graag je eigen geldreserve met betaalkaart?

Vraag online je Cetelem kaart aan en download de Cetelem-AlphaCredit-app.

  • Kies het bedrag dat je nodig hebt (tussen 1.250 en 5.000 euro) 
  • Vul je gegevens in (handmatig of met itsme)
  • Laad de bewijsstukken op en onderteken je contract digitaal of op papier
  • Ontvang je betaalkaart en code met de post**

 

 

 

* Deze term verwijst naar de "kredietopening" zoals bedoeld in boek VII van het Wetboek van economisch recht.

** Onder voorbehoud van aanvaarding van je kredietaanvraag door Alpha Credit. 

 

Representatief voorbeeld: de Cetelem kaart is verbonden aan een kredietopening van onbepaalde duur. Kredietbedrag van € 1.500 aan een JKP (Jaarlijks kostenpercentage) van 15,99%, variabele jaarlijkse debetrentevoet: 15,35%. Een vaste jaarlijkse bijdrage van € 5 wordt gefactureerd als kaartkosten.