Let op, geld lenen kost ook geld

Met een doorlopend krediet beschik je over een geldreserve die je vrij mag gebruiken. Ook voor de terugbetaling van het krediet heb je veel vrijheid. Op die manier heb je de kost van het krediet zelf wat in de hand. Betaal je snel terug of spreid je de terugbetaling over een langere periode? Dat heeft ook een invloed op de kosten! In dit artikel leggen we je uit hoeveel een kredietopening kost en waar je op kan besparen. 

  • Het JKP geeft alle kosten weer

Om een lening terug te betalen, moet je intresten betalen aan je financiële instelling. Het JKP of jaarlijks kostenpercentage geeft weer hoeveel de kredietopening effectief kost. Dat percentage bevat dus niet alleen de geafficheerde intresten, maar ook alle andere kosten of commissies. Omdat sommige financiële instellingen extra kosten aanrekenen en andere niet, is het JKP een transparante manier om de verschillende doorlopende kredieten* te vergelijken. 

 

 

  • Kosten voor de betaalkaart en voor geldafhalingen

De meeste financiële instellingen rekenen een kost aan voor het gebruik van de betaalkaart die is gekoppeld aan het doorlopend krediet. Dat gaat echter over kleine bedragen. Bij Cetelem kost het 5 euro per jaar om de Cetelem kaart te gebruiken. 
Ook het afhalen van geld aan een bankautomaat kost extra bij een doorlopend krediet. Bij sommige financiële instellingen is dat een percentage van het afgehaalde bedrag, bij andere een vaste kost per afhaling. Bij Cetelem betaal je 5 euro per afhaling. Dus of je nu 20, 200 of 600 euro afhaalt, je betaalt 5 euro extra. 
Voor betalingen in de winkel en online en overschrijvingen naar je bankrekening rekent Cetelem je geen kosten aan! 

 

 

  • Opgelet met promoties

Soms wordt een doorlopend krediet* aangeboden met promotioneel tarief, zoals 0% JKP bij de aankoop van een meubel, televisie, enz. Op zich zijn dat zeker interessante aanbiedingen, maar ze zijn enkel van toepassing op je aankoop. Als je daarna andere transacties doet met je doorlopend krediet* betaal je het normale JKP dat van toepassing is op je contract. Hou daar rekening mee om te vermijden dat je aankopen doet waarop je wel intresten moet betalen waar je niet op gerekend had. 

 

 

  • Hoe sneller je terugbetaalt, hoe lager de kosten

Hoe langer je erover doet om een lening terug te betalen, hoe groter het aandeel wordt van de intresten op de totale kost. Dus als je weinig kosten wil betalen op je doorlopend krediet*, kan je best zo snel mogelijk terugbetalen. 
Een voorbeeld verduidelijkt dit: als je een aankoop van 2.000 euro terugbetaalt in 2 jaar aan een JKP van 12,5%, betaal je 255,76 euro intresten. Als je dat bedrag terugbetaalt in 1 jaar, betaal je maar 130,48 euro intresten. Bij Cetelem is het zelfs mogelijk om enkel het bedrag terug te betalen dat je hebt gebruikt en niks meer ! 

 

Vraag online je Cetelem kaart aan en download de Cetelem-AlphaCredit-app.

  • Kies het bedrag dat je nodig hebt (tussen 1.250 en 5.000 euro) 
  • Vul je gegevens in (handmatig of met itsme)
  • Laad de bewijsstukken op en onderteken je contract digitaal of op papier
  • Ontvang je betaalkaart en code met de post**

 

 

 

* Deze term verwijst naar de "kredietopening" zoals bedoeld in boek VII van het Wetboek van economisch recht.

** Onder voorbehoud van aanvaarding van je kredietaanvraag door Alpha Credit. 

 

Representatief voorbeeld: de Cetelem kaart is verbonden aan een kredietopening van onbepaalde duur. Kredietbedrag van € 1.500 aan een JKP (Jaarlijks kostenpercentage) van 15,99%, variabele jaarlijkse debetrentevoet: 15,35%. Een vaste jaarlijkse bijdrage van € 5 wordt gefactureerd als kaartkosten.