Let op, geld lenen kost ook geld

Wil je een nieuwe auto, elektrische fiets, tweedehands mobilhome of laptop kopen? Is je badkamer toe aan renovatie, organiseer je een trouw- of verjaardagsfeest of wil je piano leren spelen?  Om een droom te realiseren, beheer je die best als een project. Hoe je dat best aanpakt, leer je in dit artikel met ons stappenplan.

  • Stap 1: verzamel de nodige informatie voor je project

De eerste stap om je project te realiseren, is het verzamelen van de nodige informatie. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar bij veel mensen loopt het hier al mis! Er zijn veel manieren om aan nuttige informatie te komen: vraag hulp aan familie en vrienden, bekijk reviewsites, schakel een expert in, kijk op internet welke reglementering van toepassing is (bij een verbouwing), enzovoort. Zo vermijd je beginnersfouten. 

 

  • Stap 2: zet de voor- en nadelen van je project naast elkaar

Als je alle informatie verzameld hebt, is het tijd om de voor- en nadelen naast elkaar te zetten. Op basis daarvan kan je dan beslissen wat voor jou de beste oplossing is. Factoren die je zeker moet vergelijken zijn prijs, kwaliteit en duurzaamheid, maar er is nog meer van belang. In welke mate geeft jouw project je plezier? Win je er tijd mee? Hoeveel tijd neemt het in beslag om het te realiseren? Is het goed voor je fysieke en mentale gezondheid? Wat zegt je buikgevoel? Twijfel je over bepaalde zaken of heb je ergens schrik voor? Het kan allemaal meespelen om een weloverwogen beslissing te nemen. 

 

  • Stap 3: bepaal de ideale timing voor je project

De timing kan een heel grote impact hebben op de kost en de uitvoering van je project. Wanneer wil je je project realiseren? Is dat het beste moment? Hoeveel tijd heb je ervoor nodig? Wanneer moet je dan beginnen plannen? Wanneer moet je de eerste stappen zetten?

 

Voor een grote aankoop (renovatiewerken, auto, laptop, elektrische fiets, nieuwe keuken, mooie vakantie …) kan het moment waarop je koopt of bestelt veel verschil maken. Een nieuwe tv koop je beter niet vlak voor Black Friday, een verre reis boek je best maanden tevoren (goedkope vliegtuigtickets!) en een feest organiseer je best lang genoeg op voorhand (meer keuze qua locatie en datum!).  

 

  • Stap 4: bereken het budget voor je project

Om je budget te bepalen moet je antwoord kunnen geven op een aantal vragen. Hoeveel kan je besteden (je financiële toestand)? Hoeveel wil je besteden? Hoeveel heb je effectief nodig? Kan je eventueel besparen door bepaalde klussen zelf te doen en gereedschap te lenen of door tweedehands te kopen? Kan je eventueel premies krijgen? Kan een vriend of familielid je helpen (door financieel bij te springen, advies te geven of gewoon te komen helpen)?

 

Dit is een heel belangrijke stap want met het budget staat of valt je project. Vergelijk dus zeker de prijzen in verschillende winkels en vraag voldoende offertes. Als je het slim aanpakt, kan je met een klein budget soms meer bereiken dan je zou verwachten. Omgekeerd kan een ruim budget soms onvoldoende blijken omdat er onverwachte kosten opduiken, omdat je project niet goed gepland is of omdat je niet de beste deal hebt gesloten.

 

TIP: Met een Excel-bestand kan je een handig overzicht maken van alle kosten voor je project en de inkomsten die je eraan kan besteden. Zo bepaal je het budget voor je project!

 

  • Stap 5: Financier je project

Door je project te financieren zet je de laatste stap voor het realiseren van je droom. Ook voor deze stap kan je best voor jezelf een aantal vragen beantwoorden. Kan je alles volledig zelf betalen? Wil je geld lenen? Hoeveel wil je lenen en bij welke bank? Welk type lening gebruik je best? Wat heb je nodig om een lening te krijgen? Hoelang duurt het voor het geld beschikbaar is? Hoeveel wil je terugbetalen per maand?

 

Als je geld wil lenen, is een online simulatie handig. Afhankelijk van het bedrag en de duurtijd van de lening, kan je dan zien hoeveel je maandelijks zal moeten afbetalen. Zo krijg je meteen antwoord op de vraag “hoeveel kan ik lenen”. Hier kan je zo’n online simulatie doen. Sommige types leningen zijn voordeliger dan andere, dus bekijk goed wat voor jou de beste oplossing is, voor je een beslissing neemt.  

 

Heb je al een heel specifiek project in gedachten? Een reis of feest, de verbouwing of inrichting van je huis, de aankoop van een auto, moto of mobilhome? Bekijk dan zeker onze specifieke checklists voor deze projecten!

 

Ontdek de specifieke checklist voor jouw project

 

Realiseer je project met onze hulp!