Let op, geld lenen kost ook geld

Om een project zorgeloos te realiseren is een goede inschatting van je budget essentieel. Je moet immers goed weten waar je aan begint om te vermijden dat je geld verspilt of, erger nog, financiële problemen krijgt. Hoe bepaal je dat budget? Hoe begin je eraan? Waar moet je allemaal aan denken? En hoe pak je het best aan? Met deze checklist voor het budget van je project maak je er een succes van!

  • Hoeveel budget heb je nodig?

Om je project te realiseren heb je geld nodig. Hoeveel exact weet je pas als je prijzen gaat opzoeken en offertes gaat vragen. In deze eerste stap is het erg belangrijk om grondig te werk te gaan en goed te vergelijken. Voor veel producten kan je gemakkelijk online prijzen vergelijken. Soms loont het de moeite om te wachten met de aankoop tot de koopjesperiode. Voor grotere projecten, zoals werken aan je huis, is het lastiger en kan je best minstens 3 offertes vragen. Kijk goed wat wel en niet in de prijs is inbegrepen en wat de verwachte levertermijn is.  

 

  • Hoeveel budget heb je al?

Nu je weet hoeveel budget je nodig hebt, moet je kijken hoeveel geld je vrij kan maken om je project te financieren. Dat kan geld op je zicht- of spaarrekening zijn, beleggingen die je vrij kan maken of misschien een collectie (strips, vaasjes, pokemonkaarten, elpees, …), een oldtimer, schilderij, meubel of ander waardevol stuk dat je te gelde kan maken.

 

TIP: In Excel bestaan handige sjablonen om je budget op te maken en te beheren. Zo krijg je zonder veel moeite een handig overzicht van alle kosten voor je project en de inkomsten die je eraan kan besteden. Verandert er iets? Dan pas je dat aan en zie je meteen wat de impact is op je totale budget!

 

  • Kan je nog besparen op je budget?

Stel dat je 20.000 euro budget hebt om je badkamer te renoveren. Of dat je 1.200 euro gespaard hebt om de nieuwste iPhone te kopen. Dan loont het de moeite om kritisch te gaan kijken of je echt wel heel dat budget wil spenderen aan je project. Misschien is een badkamer van 15.000 euro ook heel mooi. Of voldoet het vorige model van de iPhone even goed, waardoor je 350 euro bespaart.

 

Daarnaast kan je misschien ook nog besparen door bepaalde klussen zelf te doen of met de hulp van familie en vrienden. En wist je dat je gereedschap kan lenen? Zo hoef je het niet te kopen of (duur) te huren. Tweedehands kopen is ook een manier om veel te besparen. En misschien zijn er toch goedkopere alternatieven die hetzelfde resultaat geven.

 

  • Zijn er premies of subsidies?

Is je project een energiebesparende verbouwing, dan kan je waarschijnlijk wel een premie of subsidie krijgen. Hier vind je een overzicht van de gewestelijke premies. Daarnaast geven intercommunales zoals Fluvius ook subsidies. Het loont zeker de moeite om dat grondig te onderzoeken, voor je de werken uitvoert, zodat je zeker bent dat je aan alle voorwaarden beantwoordt. Het zou stom zijn als je 1 cm isolatie te weinig hebt op je zoldervloer en daardoor honderden of zelfs duizenden euro’s subsidie misloopt. Premies en subsidies hebben een positieve impact op je budget, maar je moet er zelf wel wat moeite voor doen om ze te krijgen.

 

  • Hoeveel van je persoonlijke budget wil je gebruiken?

Soms is het interessanter om een deel of zelfs het volledige bedrag te lenen, ook al kan je het cash betalen. Een mooi voorbeeld zijn zonnepanelen. Die kosten aardig wat geld, maar ze brengen ook geld op omdat je elektriciteitsrekening gevoelig daalt. Stel dat je 8.000 euro nodig hebt om zonnepanelen te laten installeren. Als je dat bedrag leent en de afbetaling spreidt over enkele jaren, kan je misschien hetzelfde maandelijkse bedrag betalen voor de lening als voor je huidige elektriciteitsrekening. Het voelt dus niet aan als een extra lening en je hebt nog steeds 8.000 euro spaargeld op zak. Handig voor noodgevallen of voor andere projecten! En na enkele jaren zijn je zonnepanelen afbetaald en maak je sowieso winst.

 

Wil je meer weten over de ideale manier om je budget te financieren?

 

Zo financier jij je project

 

Realiseer je project met onze hulp!