Let op, geld lenen kost ook geld

Ben je van plan om je huis of appartement te verbouwen? Dan zijn er heel wat zaken waar je op moet letten om van je project een succes te maken. In dit artikel helpen we je op weg met informatie over premies, leningen en praktische tips voor een verbouwing.

  • Hoe energiezuinig is je renovatie?

Door de hoge energieprijzen kan je energiebesparende maatregelen heel snel terugverdienen. Bij alle werken aan je huis kijk je daarom best naar mogelijkheden om je energiegebruik en ecologische voetafdruk te reduceren. Dat kan je bijvoorbeeld doen met zuinigere elektrische toestellen, waterbesparende kranen, slimme lichtpunten, extra isolatie of milieuvriendelijke materialen (bijv. leem in plaats van kalkpleister).

 

Renoveren om te besparen: 5 noodzakelijke investeringen.

 

  • Kan je premies krijgen voor je renovatie?

Een energiebesparende verbouwing helpt je niet alleen om je energierekening te verlagen, je kan er vaak ook een premie voor krijgen. Daardoor wordt de terugverdientijd nog korter. Zoek dus goed uit of je recht hebt op een premie. De meeste installateurs begeleiden je daarbij met de nodige formulieren, maar als je bepaalde werken zelf doet, moet je het ook zelf uitzoeken. Een paar centimeter isolatie meer kan je bijvoorbeeld honderden euro’s premie opleveren. Daarnaast kan je ook extra premies krijgen als je 3 of meer energiebesparende werken hebt gedaan.

 

Renovatieplannen? Misschien heb je recht op een gewestelijke premie!

 

  • Heb je een bouwvergunning en architect nodig?

Voor sommige werken heb je een bouwvergunning en misschien ook een architect nodig. Die vergunning moet je op tijd aanvragen. Essentieel dus voor je planning! Op de site van het Omgevingsloket krijg je een overzicht van alle werken waarvoor een bouwvergunning nodig is. Zorg er zeker voor dat je in regel bent met alle bouwvoorschriften.

 

  • Verzamel voldoende offertes voor je renovatie

Verzamel zeker voldoende offertes zodat je een goed zicht krijgt op een redelijke kostprijs voor je werken. Kijk ook goed in de kleine lettertjes of er geen extra kosten bij je offerte geteld moeten worden. Alleen zo kan je de prijzen en geleverde diensten goed vergelijken. Kijk ook of je reviews kan vinden van de leveranciers. Die zeggen misschien niet alles, maar ze geven toch een indicatie van de dienstverlening die je mag verwachten. Heb je een leverancier gekozen? Dan kan je een gedetailleerd budget opmaken.

 

  • Bepaal het budget voor je renovatie

Nu je weet hoeveel de werken gaan kosten, en welke premies je kan krijgen, kan je gaan berekenen hoeveel geld je effectief nodig hebt om de werken te financieren. Hoeveel geld heb je beschikbaar? Hoeveel moet je als voorschot betalen? Hoeveel heb je nog nodig? Gebruik Excel of een andere rekentool om inkomsten en uitgaven te verzamelen en je budget te berekenen. Daarna kan je gaan kijken naar een oplossing voor de financiering.

 

Zo bepaal je het budget voor je project

 

  • Hoe ga je de renovatie financieren?

Je budget is bepaald en je wil een bedrag lenen voor je verbouwing. Hoe pak je dat aan? Eerst en vooral moet je gaan kijken voor welk type lening je verbouwing in aanmerking komt. Sommige leningen zijn voordeliger dan andere. Ook het bedrag dat je wil lenen speelt een rol. In veel gevallen zal een renovatielening de beste keuze zijn, maar misschien heb jij een hypothecaire lening nodig. Ook een persoonlijke lening kan in aanmerking komen.

 

Renovatielening of hypothecaire lening: welke lening voor je werken?

 

Binnen de renovatieleningen heb je twee types: de klassieke renovatielening en de ecologische renovatielening. De ecologische is de interessantste omdat je daar een voordeligere rentevoet voor krijgt.

 

Welke renovatiewerken kun je financieren met een ecologische renovatielening?

 

Vergelijk zeker ook de verschillende banken en kijk verder dan de vermelde rentevoet. Bij sommige banken worden er dossierkosten aangerekend of ligt het werkelijke tarief hoger omdat ze een ‘vanaf-tarief’ publiceren (het voordeligste tarief) waar jij misschien niet voor in aanmerking komt. Bij Cetelem hebben we een online module om je tarief te berekenen en daar geldt what you see is what you get! Handig als referentie!

 

  • Je verbouwing starten

Als het budget is bepaald en de financiering is afgerond, kan je starten met de werken. Heb je een vakman nodig? Dan moet je bevestigen dat je akkoord gaat met de offerte. Zorg ervoor dat je heel duidelijke afspraken maakt (ook schriftelijk!) over de leveringstermijn. Dat kan van belang zijn voor eventuele premies, voor het verloop van de werken (als er verschillende werken nodig zijn die elkaar moeten opvolgen) en zorgt er ook voor dat je geen maanden moet wachten voor er effectief iets gebeurt. We wensen je alvast veel succes!

 

Bereken nu je lening

 

Realiseer je project met onze hulp!