Let op, geld lenen kost ook geld

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt het publiek voor de activiteiten van niet-vergunde kredietgevers die consumenten valse kredieten aanbieden.

  • De FSMA waarschuwt voor frauduleuze leningen op internet

De FSMA heeft verschillende meldingen van consumenten ontvangen over frauduleuze kredietaanbiedingen via internet. Consumenten worden op verschillende manieren benaderd: zo worden ze ongevraagd gecontacteerd via e-mail of sociale media of vinden ze advertenties op internet. In de praktijk gaat het echter om valse kredieten die worden aangeboden om consumenten geld af te troggelen. De oplichters doen zich hierbij voor als vergunde kredietgevers of ingeschreven kredietbemiddelaars, en deinzen er niet voor terug om namen te gebruiken van bekende kredietinstellingen. In dit geval is er sprake van 'cloned firm'-fraude.

 

  • Te mooie voorstellen en fictieve kosten

Deze oplichters bieden leningen aan tegen zeer gunstige voorwaarden. Consumenten die ingaan op hun aanbieding krijgen de vraag om eerst een aantal kosten, verbonden aan het krediet, te betalen. Dit zijn echter louter fictieve kosten. Zodra de consumenten deze zogezegde kosten betalen, verdwijnt de 'kredietgever' met de noorderzon en is het nagenoeg onmogelijk om de gestorte bedragen te recupereren.

 

  • Een overzicht van frauduleuze instellingen

De FSMA raadt absoluut af om in te gaan op dit soort kredietaanbiedingen. De ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn en waarvoor de FSMA het publiek waarschuwt, zijn de volgende: Accea Finance, Atless Finance, Crystal Interfinance, Gruppe Kredit Inter, Kolan Invests, Krediet Service, Option Financiale, Selva Bank, Service Meer, The Helpers.

 

  • Het advies van Cetelem 

Wij hebben drie tips voor je. Eerst en vooral moet je altijd waakzaam blijven als je ongevraagd een kredietaanbieding ontvangt via internet. Ten tweede, moet je altijd nagaan of de kredietgever erkend is of geregistreerd staat. Dit doe je makkelijk dankzij de zoekfunctie die de FSMA op zijn website ter beschikking stelt. Zoek ook andere adviezen online op, steeds via officiële websites zoals deze. Ten derde, zoals je wel al begrepen hebt, is het belangrijk dat je jouw projecten toevertrouwt aan een erkende financiële partner die je kunt vertrouwen, zoals Cetelem.

 

Ontdek ook: een online lening: onze tips voordat je eraan begint!