Let op, geld lenen kost ook geld

Met een doorlopend krediet beschik je over een geldreserve. Dat bedrag kan je telkens opnieuw gebruiken als je het nodig hebt. Ideaal dus voor onverwachte kosten, of gewoon voor de boodschappen. In dit artikel leggen we je uit hoe je zo’n doorlopend krediet gebruikt. 

  • Je betaalt met een kaart

Omdat je een doorlopend krediet* heel flexibel moet kunnen gebruiken (waar en wanneer je het geld nodig hebt) is het gekoppeld aan een betaalkaart. Op die manier kan je overal elektronisch betalen: in winkels, op restaurant, om te tanken, in de supermarkt, online, enz. Hoeveel je kan kopen, hangt af van de grootte van je geldreserve. Over het algemeen beschik je over een bedrag van 1.250 tot 5.000 euro.

 

  • Je kan geld overschrijven naar je zichtrekening

Niet al je kosten kan je betalen met een betaalkaart, denk maar aan facturen. Toch kan je ook daarvoor je krediet gebruiken door geld over te schrijven van je geldreserve naar je zichtrekening. Op die manier kan je je zichtrekening aanvullen, wanneer dat nodig is. Handig als je onverwachte kosten hebt!

 

  • Je kan geld afhalen aan bankautomaten

Naast elektronisch betalen, kan je met de betaalkaart van een doorlopend krediet* ook geld afhalen aan een bankautomaat. Daar is soms een vaste kost aan verbonden per transactie. Kijk dat goed na! Bij Cetelem betaal je 5 euro per afhaling. 

 

  • Je betaalt je doorlopend krediet* terug op jouw ritme

Met een doorlopend krediet* gebruik je geld dat je moet terugbetalen. Het bedrag van je mensualiteit (maandelijkse terugbetaling) varieert in functie van je schuldsaldo (het nog terug te betalen bedrag van je doorlopend krediet*). Je betaalt dus geen vaste mensualiteit, zoals bij een lening op afbetaling, maar een percentage van je schuld. Bij Cetelem bedraagt je mensualiteit minimaal 5,6% van je schuldsaldo. De terugbetaling van je transacties wordt dus gespreid. Je kan er ook voor kiezen om sneller af te betalen! Bij Cetelem zijn er twee voorwaarden om enkel het bedrag terug te betalen dat je hebt gebruikt en niks meer! 

 

  • De voordelen van een app

Omdat je met een doorlopend krediet* voortdurend aankopen kan doen, moet je natuurlijk een goed overzicht hebben van al je uitgaven. Bij Cetelem gebruik je daar een app voor. Die geeft aan wat je beschikbare saldo is en toont ook al je transacties. Op die manier kan je je doorlopend krediet* bij Cetelem 24/24 opvolgen. Met de app kan je ook geld op je zichtrekening zetten als je dat nodig hebt.  

 

  • Wil je graag je eigen geldreserve met betaalkaart? 

 

 

 

* Deze term verwijst naar de "kredietopening" zoals bedoeld in boek VII van het Wetboek van economisch recht.
** Onder voorbehoud van aanvaarding van je kredietaanvraag door Alpha Credit. 

 

Representatief voorbeeld: de Cetelem kaart is verbonden aan een kredietopening van onbepaalde duur. Kredietbedrag van € 1.500 aan een JKP (Jaarlijks kostenpercentage) van 14,99%, variabele jaarlijkse debetrentevoet: 14,35%. Een vaste jaarlijkse bijdrage van € 5 wordt gefactureerd als kaartkosten.