Let op, geld lenen kost ook geld

Je kan je aankopen op verschillende manieren betalen: met een debetkaart, kredietkaart of prepaid kaart. Elk type betaalkaart heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel overlopen we de verschillende soorten betaalkaarten en we vertellen je ook waarom de Cetelem kaart zo speciaal is.  

  • De debetkaarten: Maestro, Bancontact, Debit Mastercard, Visa Debit 

Met een debetkaart gaan je aankopen of geldafhalingen meteen van je rekening. Een debetkaart kan je herkennen doordat er “debit” op vermeld staat en het logo van Bancontact en Maestro. Meestal zijn deze kaarten gekoppeld aan je zichtrekening, maar ze kunnen ook gekoppeld worden aan een doorlopend krediet*.  

Ook Visa en Mastercard, die vooral gekend zijn voor hun kredietkaarten, bieden debetkaarten aan. Die worden vaak gecombineerd met bepaalde verzekeringen, zoals een reisannuleringsverzekering of een verlenging van de wettelijke garantie van aankopen. 

De Maestro-kaarten zullen verdwijnen en worden vervangen door Debit Mastercard of Visa Debit. 

 

  • De kredietkaarten: Visa, Mastercard en American Express

Met een kredietkaart kan je aankopen doen, zonder dat het geld meteen van je rekening gaat. Je koopt dus op krediet. Op een kredietkaart staat steeds de vermelding “credit”. Wereldwijd zijn er drie grote merken van kredietkaarten: Visa, Mastercard en American Express. 

De kredietkaarten van Visa en MasterCard worden verdeeld door financiële instellingen. Die kunnen zelf de kosten bepalen, wat betekent dat er heel wat verschillen zijn tussen de gebruikskosten (per jaar, per maand, per transactie of per afhaling) bij elke financiële instelling. American Express verdeelt zijn kredietkaarten zelf en rekent zelf vaste kosten aan. 

Elk merk heeft verschillende types kaarten (bijv. Visa Gold, Visa Classic, MasterCard Gold, …) met andere uitgavelimieten en bepaalde voordelen of verzekeringen die zijn gekoppeld aan de kaart. Hoe meer mogelijkheden de kaart biedt, hoe hoger de kosten zullen zijn voor het gebruik ervan. Goed vergelijken is dus de boodschap!

 

  • 2 manieren om aankopen met een kredietkaart terug te betalen

Er bestaan twee systemen om de aankopen die je met je kredietkaart hebt gedaan, terug te betalen. 
In België werken de meeste kredietkaarten met het systeem van uitgestelde debitering. Het bedrag dat je de voorbije maand hebt gespendeerd, wordt dan in een keer van je zichtrekening gehaald. De naam kredietkaart is misschien wat misleidend want in de praktijk krijg je maximaal 1 maand krediet.

Daarnaast zijn er ook kredietkaarten waarmee je gespreid terugbetaalt. Elke maand betaal je bijvoorbeeld een bepaald percentage van je openstaande schuld terug, met een bepaald minimumbedrag. 

 

  • De prepaid kaart: geen kredietkaart!

Met een prepaid kaart kan je enkel betalen als je er op voorhand geld hebt opgezet. Mastercard biedt een prepaid kaart aan en dat is misschien de reden dat veel mensen ervan uitgaan dat het een kredietkaart is. In de praktijk is het eerder een debetkaart want elke aankoop wordt meteen afgetrokken van het bedrag dat op de prepaid kaart is geladen. Je krijgt dus geen krediet. 

 

  • De Cetelem kaart: het beste van 2 werelden

De Cetelem kaart is eigenlijk een debetkaart, maar met de voordelen van een kredietkaart. Je kan immers de terugbetaling van je aankopen spreiden over een langere periode. Je beschikt over een geldreserve (tussen 1.250 en 5.000 euro) waaraan je Cetelem kaart is gekoppeld. Doe je een aankoop met je kaart in een winkel of online, op restaurant of om te tanken? Dan gaat het geld meteen van je geldreserve (typisch voor een debetkaart), maar je hoeft het geld dat je hebt gebruikt niet meteen aan ons terug te betalen. Je kan die terugbetaling spreiden in de tijd (typisch voor een kredietkaart) en betaalt enkel intresten op het bedrag dat je effectief hebt gebruikt en nog niet terugbetaald. 

De Cetelem kaart is momenteel een Debit Mastercard en geeft je toegang tot de Cetelem-AlphaCredit-app. Handig om het overzicht op je uitgaven te behouden.

 

  • Vraag online je Cetelem kaart aan 

  • Kies het bedrag dat je nodig hebt (tussen 1.250 en 5.000 euro) 
  • Vul je gegevens in (handmatig of met itsme)
  • Laad de bewijsstukken op en onderteken je contract digitaal of op papier
  • Ontvang je betaalkaart en code met de post**

 

 

 

* Deze term verwijst naar de "kredietopening" zoals bedoeld in boek VII van het Wetboek van economisch recht.
** Onder voorbehoud van aanvaarding van je kredietaanvraag door Alpha Credit. 

 

Representatief voorbeeld: de Cetelem kaart is verbonden aan een kredietopening van onbepaalde duur. Kredietbedrag van € 1.500 aan een JKP (Jaarlijks kostenpercentage) van 15,99%, variabele jaarlijkse debetrentevoet: 15,35%. Een vaste jaarlijkse bijdrage van € 5 wordt gefactureerd als kaartkosten.