Let op, geld lenen kost ook geld

Voor de inrichting van je huis of tuin kan je heel ver gaan. Je hebt tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat het budget snel uit de hand kan lopen. Volg onze stappen zodat jouw droominterieur of droomtuin financieel haalbaar blijft. Dat wordt genieten binnenkort!

  • Inspiratie zoeken voor de inrichting van je huis of tuin

Vooraleer je de inrichting van je huis of tuin aanpakt, ga je best eerst na wat je zelf mooi vindt en wat er allemaal mogelijk is. Laat je dus inspireren! Een app als Pinterest is daar ideaal voor en door even online te zoeken, vind je ook al heel snel veel inspiratie. Je kan ook interieurmagazines of -boeken doorpluizen, of advies vragen aan familie en vrienden die een mooi ingerichte woning hebben. Op basis daarvan maak je dan een moodboard met de kleuren, texturen, stijlen en meubels die jij mooi vindt. Als je een gezin hebt, kan je de andere gezinsleden er best ook bij betrekken.

 

  • Werken zelf doen of uitbesteden?

 

Zelf doen

Als je een beetje handig bent, kan je heel veel kleine werken aan je huis zelf doen. Met YouTube als adviseur is bijna elke klus haalbaar, op voorwaarde dat … je het juiste gereedschap hebt. Zelf kopen is misschien zonde want goed gereedschap is prijzig en hoe vaak ga je het nog gebruiken daarna? Gelukkig kan je het ook huren of lenen!

 

Liever huren dan kopen. Waarom? En voor welk type producten?

 

Een vakman inschakelen

Een expert inhuren kost geld, maar als het resultaat veel beter is dan wat je zelf zou kunnen bereiken, is dat de investering waard, toch? Zeker als je van jezelf weet dat je geen klusser bent. Een klassiek voorbeeld is verven. Dat lijkt niet zo moeilijk, maar als het echt perfect moet zijn, schakel je best een professionele schilder in. Hetzelfde geldt voor de tuin. Tenzij je een echte hobbytuinier bent, is een tuinarchitect veel beter in staat de juiste planten te kiezen voor jouw tuin dan jij. Daarnaast brengt hij/zij ook structuur aan in je tuin, voor een optimaal visueel effect. Die logica geldt ook voor het leggen van een terras of een parketvloer, de installatie van een badkamer enzovoort.

En zelfs voor de keuze van meubels en kleuren is de hulp van een professional vaak een echte meerwaarde. Een binnenhuisarchitect kan je interieur een stevige boost geven. Welke materialen combineer je best? Welke kleuren geven jouw interieur een echt wauw-effect? Welke stijl past best bij jou en je woning? En welke meubels heb je dan nodig? Laat dat maar over aan een specialist!

 

Wil je het toch zelf proberen? Hier zijn 7 tips om je woning slim in te richten.

 

  • Een realistische planning maken

Als je een vakman inschakelt, hangt jouw planning grotendeels af van de zijne. Maar ook als je meubels bestelt, kan het enkele maanden duren voor ze geleverd worden. En voor werken die vooral populair zijn in één seizoen, zoals de aanleg van een zwembad of zwemvijver, moet je soms al een jaar op voorhand beginnen plannen. Maak daarom een retroplanning die start met de ideale einddatum van je project (bijvoorbeeld start zomervakantie, communiefeest op 28 april, gezinsvakantie van 15 tot 30 augustus). Dan zet je alle noodzakelijke tussenstappen op een tijdlijn (vergunning vragen, wachttijd voor levering, effectieve levering of start van de werken, droogtijd van vernis op parket, enz.) en kijk of die timing haalbaar is voor alle betrokken partijen.

 

  • Budget bepalen

 

Hoeveel kan je maximaal besteden?

Hoeveel wil en kan je echt besteden aan de inrichting van je huis of tuin? Deze vraag is belangrijk want je kan er heel veel geld aan uitgeven. De professionele aanleg van een tuin kan een paar duizend euro kosten, maar ook meer dan honderdduizend euro, afhankelijk van je wensen. Hetzelfde geldt voor je interieur: een nieuwe salon van een Zweedse meubelketen of van een Italiaans designmerk? Reken maar een budget maal 10, 20 of meer als je voor exclusief gaat. Je budget duidelijk vastleggen, voorkomt impulsaankopen en financiële problemen.

 

Offertes verzamelen en prijzen vergelijken

Schakel je een vakman in? Vraag dan meerdere offertes. De prijs is misschien niet de belangrijkste factor als het aankomt op een mooi interieur, maar je krijgt wel een duidelijker beeld van de gemiddelde kostprijs. En als je zelf spullen aankoopt, kan je uiteraard gemakkelijk online vergelijken. Start binnenkort een koopjesperiode of speciale actie? Wacht dan even met de aankoop. Wie weet heb je dat salon of die tuinset aan -30% als je twee weken wacht met de bestelling! Als je de beste koop hebt bepaald, kan je gaan kijken naar een goede manier om hem te financieren.

 

Zo bepaal je het budget voor je project.

 

  • Hoe ga je de inrichting van je huis of tuin financieren?

Je kan met een klein budget al veel bereiken, maar als je echt je droom wil verwezenlijken, heb je vaak meer geld nodig. Gebruik je je spaargeld? Of wil je lenen? Als je zaken verandert aan de inrichting die ‘vastzitten’ aan het huis, kan je een renovatielening nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld over een nieuw terras in je tuin, je muren verven, een nieuwe vloer in de slaapkamer, ingemaakte kasten, de heraanleg van je tuin enzovoort. Voor zaken die losstaan van het huis en die je kan meenemen (tuinmeubilair, een jacuzzi op je terras, nieuw salon, …), kan je een persoonlijke lening nemen.

 

Bereken nu je lening.

 

Realiseer je project met onze hulp!