Let op, geld lenen kost ook geld

Die slijpschijf die je maar één keer gaat gebruiken, die gitaar die uiteindelijk ergens in een kast belandt... Je kunt ze kopen, maar je kunt ze ook huren, testen en zodoende geld én ruimte besparen!

Huren is over het algemeen een goede manier om flink wat geld uit te sparen en beter materiaal te gebruiken dan je zelf zou kunnen aanschaffen. Een ander voordeel is dat je je impact op het milieu vermindert. Het delen van materiaal betekent dat er minder gemaakt moet worden, dat er minder energie nodig is en minder afval wordt geproduceerd.

 

  • Maar wat kun je huren? En waar?

 

Klusmateriaal

Schuurmachines, boormachines, grastrimmers, aanhangwagens... Allemaal dingen je niet echt elke dag nodig hebt. In je favoriete doe-het-zelfzaak kunnen ze je hier alles over vertellen. Ze doen daar meer dan alleen verkopen, je kunt er ook materiaal huren. Er zijn trouwens ook interessante initiatieven op dit vlak, zoals de vzw Tournevie in Brussel, een echte bibliotheek van werktuigen.

 

Kleding 

Zwangerschapskleding en de kleren die jonge kinderen dragen, zijn typische voorbeelden van voorwerpen die maar een korte tijd gebruikt worden. In plaats van je kast ermee vol te hangen, kun je deze kleding ook verkopen! Huren kan ook, bijvoorbeeld bij een zaak die gespecialiseerd is in ethische en duurzame kleding, of als je een avondjurk voor één avond zoekt!

 

Vrijetijdsuitrusting

Je droomt ervan om piano te leren? Je wil gaan windsurfen? Zo’n vrijetijdsbesteding kost heel wat geld. En wat doe je als je na een paar weken inziet dat het toch niet zo’n goede keuze was?

Dan is het goed om nu alvast te weten dat muziekscholen en verkopers muziekinstrumenten verhuren en vaak ook huurkoopformules aanbieden (vergelijkbaar met leasing).

Ga je sporten, dan kun je beginnen met een cursus (windsurfen, duiken enzovoort), waarbij de materiaalhuur is inbegrepen. Je kunt het materiaal ook huren in een sportcentrum of bij een gespecialiseerde winkel.

 

Een auto

Ook voor een wagen zijn er steeds meer huurmogelijkheden. Via firma’s als Drivy kunnen particulieren een auto van elkaar huren. Carsharing is een formule die inmiddels helemaal is ingeburgerd met spelers als Zipcar en Cambio.

Perfect voor wie niet regelmatig een wagen nodig heeft.

 

De huurmogelijkheden zijn legio en bovendien is dit een interessante manier om een wagen te testen met het oog op een eventuele latere aankoop.