Let op, geld lenen kost ook geld

Wil je een project financieren of heb je een bepaald geldbedrag nodig? In dit artikel leggen we je uit waarom een doorlopend krediet handig is en hoe je het gebruikt. Goed om te weten vóór je een lening afsluit.

 

Eerst en vooral moet je weten dat er twee soorten leningen bestaan: een lening op afbetaling en een 'revolving' krediet, ook wel een doorlopend krediet of een kredietopening van onbepaalde duur genoemd. In een ander artikel op onze blog gaan we dieper in op een lening op afbetaling. In dit artikel focussen we op de tweede soort: een doorlopend krediet.

 

  • Is een doorlopend krediet handig?

Een doorlopend krediet is handig, want dankzij deze oplossing beschik je over een geldreserve die je op elk moment kunt gebruiken. Je betaalt bovendien enkel intrest op het bedrag dat je besteed hebt. De geldreserve is gewoonlijk gekoppeld aan een betaalkaart, waarmee je aankopen in de winkel kunt betalen of geld kunt afhalen aan een geldautomaat.

 

  • Wat kan ik financieren met een doorlopend krediet?

Bij een doorlopend krediet hoef je je aankopen helemaal niet te verantwoorden. Je kunt het bedrag in één keer besteden of in schijven en je kunt het gebruiken om een materiële aankoop te financieren of een andere aankoop. Zo kun je er bijvoorbeeld een meubel mee betalen, maar ook een factuur.

 

Voor sommige aankopen is het wel beter om een lening op afbetaling af te sluiten. Vóór je dus voor de ene of de andere oplossing kiest, is het altijd aangeraden om je te informeren bij je kredietinstelling.

 

  • Hoe los je een doorlopend krediet af?

Elke maand betaal je een percentage van het gebruikte bedrag terug. Er geldt hierbij een minimumbedrag dat in je overeenkomst vermeld staat. Als je wil, kun je meer terugbetalen - de maandelijkse aflossingen zijn met andere woorden flexibel. Het geld dat je hebt terugbetaald, wordt opnieuw beschikbaar gesteld.

Een voorbeeld: je hebt € 1000 geleend en je hebt al € 500 terugbetaald. Je kunt deze € 500 opnieuw afhalen en gebruiken.

Maar opgelet: de aflossingen zijn beperkt in tijd. Je moet je houden aan een bij wet vastgelegde 'nulstellingsdatum'. Dat is de datum waarop je het volledig geleende bedrag moet terugbetalen, ongeacht hoeveel het bedrag precies bedraagt.

 

  • De belangrijkste voordelen

Het grote voordeel van een doorlopend krediet is zijn flexibiliteit. Je beschikt over een reserve die je kunt gebruiken wanneer je wilt, zonder verantwoording. Wel mag je de nulstellingsdatum niet uit het oog verliezen.

 

Cetelem helpt je graag met een doorlopend krediet : de betaalkaart Cetelem.