Let op, geld lenen kost ook geld

Wil je graag leren hoe een lening werkt? Lees dan zeker dit artikel, dat we speciaal voor jou geschreven hebben.

Het principe achter een lening is vrij eenvoudig:

Een lening zorgt ervoor dat je een project of een aankoop in meerdere schijven kunt betalen.

 

  • Alles begint met een project of een aankoop. Soms kan het gebeuren dat je niet voldoende geld op je bankrekening hebt staan. Een bank of een kredietinstelling zoals Cetelem kan je dan het bedrag lenen dat je nodig hebt.
  • Als je het geld dat je nodig hebt, wilt lenen, moet je een leningaanvraag indienen. Dat kan je rechtstreeks vanop je smartphone doen! De instelling die je hebt gecontacteerd, zal je aanvraag analyseren. Ze zal controleren of je aan de voorwaarden voldoet, voldoende budget hebt om je maandelijkse kosten te betalen, geldige documenten hebt opgestuurd ...
  • Zodra je aanvraag volledig is en werd goedgekeurd, ontvang je het volledige bedrag op je rekening. Als tegenprestatie moet je elke maand een bedrag terugbetalen. Dat bedrag noemen we de maandelijkse aflossing. Het omvat het bedrag dat je geleend hebt, maar ook een JKP of interestvoet en beheerkosten van je kredietinstelling.
  • Zodra je alle maandelijkse aflossingen betaald hebt, wordt je lening afgesloten.

 

De vier stappen van een lening kort samengevat:

1. Je berekent je lening en dient een aanvraag in. Hoe je dat doet, leggen we hier uit: hoe bereken ik een lening? Hoe vraag ik een lening aan?

2. Je aanvraag wordt geanalyseerd. Zodra je dossier volledig is en goedgekeurd wordt, ontvang je het aangevraagde bedrag. Je moet op dat moment ook een kredietovereenkomst tekenen. Bij Cetelem, bijvoorbeeld, gebeurt alles online.

3. Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag terug en dat voor een vooraf bepaalde periode. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen we hier uit: hoe los ik een lening af?

4. Je betaalt alles terug en je lening wordt afgesloten.

 

Alle informatie in dit artikel is van toepassing op leningen waarvoor alles al op voorhand geweten is: de looptijd, het bedrag dat je maandelijks aflost en de einddatum van de lening. Maar er bestaat ook een andere soort lening: een betaalkaart met geldreserve. In dat geval hangt alles af van het bedrag dat je gebruikt. Als je meer te weten wilt komen over het verschil tussen deze twee leningen, kun je dit artikel lezen: ontdek welk krediet het beste bij jouw behoeften past!

 

Wat is de Be Free-lening?

Cetelem beschouwt het als haar missie om je te informeren en begeleiden bij je leningen. Be Free is een lening die we speciaal voor jou hebben ontwikkeld. Je kunt er je studies, de kosten voor je rijbewijs, je kot, je Erasmus ... mee financieren. Meer informatie vind je hier: de Be Free-lening van Cetelem.

 

Heb je andere vragen over leningen?

Misschien interesseren deze artikels je:

Hoe bereken ik een lening?

Hoe vraag ik een lening aan?

Hoe los ik een lening af?

Wat kan ik doen met een lening?