Let op, geld lenen kost ook geld

Cetelem beantwoordt je vragen over leningen. Lees dit artikel en vergroot je financiële kennis. Een lening geeft je toegang tot een bepaald geldbedrag waarmee je een groot of klein project kunt financieren.

Hoe bereken ik een lening?

 

  • Bereken je budget

Een lening moet goed doordacht zijn. Je moet ze ook kunnen afbetalen. We gaan dus niet meteen het bedrag van onze lening berekenen, maar gaan eerst ons eigen budget analyseren. Hier vind je een zeer volledige en gebruiksvriendelijke tool die je daarbij kan helpen: de budgettool voor studenten van Wikifin.

 

  • Gebruik de online tools

Vóór je een lening kunt aanvragen, moet je het bedrag berekenen. De meeste banken en kredietinstellingen bieden op hun website een gratis tool aan waarmee je je lening kunt simuleren, ofwel berekenen. Simuleer je Be Free-lening met onze tool.

 

  • Waarom moet ik mijn lening simuleren?

Door je lening te berekenen of simuleren, krijg je een zeer duidelijk beeld van de lening die je interesseert. En dat is handig! Je kunt zoveel berekeningen maken als je wilt en je kunt ook het aanbod van verschillende instellingen vergelijken.

Simuleer je Be Free-lening met onze tool.

 

  • Wat toont een simulatie je?

Een simulatie toont je vier zaken:

1. Het bedrag dat je wilt lenen.

2. Het bedrag dat je elke maand wilt aflossen.

3. Hoelang je maandelijks een bedrag moet aflossen.

4. De interestvoet of JKP. Dat is de vergoeding die de instelling vraagt voor het geld dat ze ter beschikking stelt.

Je hoeft de berekening helemaal niet zelf te maken! Alle parameters worden berekend met een vrij complexe wiskundige formule, die je gelukkig niet hoeft te kennen. De simulatietool doet alles meteen voor jou!

 

Wil je enkele concrete voorbeelden?

Bij Cetelem*:

  • Als je € 500 leent voor je cursussen en materiaal, betaal je 12 maanden lang € 42,78 per maand af. Op dat bedrag moet je € 13,31 aan interesten betalen. Aan het einde van de looptijd, zul je in het totaal € 513,31 betaald hebben.
  • Als je € 1500 leent voor een elektrische fiets waarmee je je van je kot naar de lessen verplaatst, betaal je 24 maanden lang € 65,73 per maand af. Op dat bedrag moet je € 77,43 aan interesten betalen. Aan het einde van de looptijd, zul je in het totaal € 1577,43 betaald hebben.
  • Als je € 2000 leent voor de inrichting van je kot en de huurwaarborg, betaal je 24 maanden lang € 87,63 per maand af. Op dat bedrag moet je € 103,23 aan interesten betalen. Aan het einde van de looptijd, zul je in het totaal € 2103,23 betaald hebben.
  • Als je € 3000 leent voor je Erasmus, betaal je 3 jaar lang € 89,75 per maand af. Op dat bedrag moet je € 231,01 aan interesten betalen. Aan het einde van de looptijd, zul je in het totaal € 3231,01 betaald hebben.

 

Ongeacht je project, het bedrag of de looptijd van je lening, de JKP of rentevoet is altijd dezelfde: 4,99 % JKP

 

Maak je eigen berekeningen met onze tool.

 

Het verschil tussen een simulatie en een leningaanvraag

Je hebt zonet de eerste stap richting een lening gezet: je hebt je lening gesimuleerd of berekend. Als tweede stap moet je een aanvraag indienen op basis van je simulatie. Je kredietinstelling zal je om bepaalde informatie vragen en die vervolgens analyseren. Meer informatie over het aanvragen van een lening, vind je hier: hoe vraag ik een lening aan?

 

De Be Free-lening van Cetelem

Cetelem beschouwt het als haar missie om je te informeren en begeleiden bij je leningen. Ontdek onze Be Free-lening, die we speciaal voor jou hebben ontwikkeld zodat je je studies, de kosten voor je rijbewijs, je kot, je Erasmus ... kunt financieren.

Bereken je Cetelem-lening hier: simuleer de Be Free-lening van Cetelem.

 

Heb je andere vragen over leningen?

Lees dan zeker de andere artikels die we speciaal voor jou geschreven hebben:

Hoe werkt een lening?

Hoe vraag ik een lening aan?

Hoe los ik een lening af?

Wat kan ik doen met een lening?

 

* Representatief voorbeeld: Lening op afbetaling van € 2.000, JKP (jaarlijks kostenpercentage) van 4,99% (vaste jaarlijkse debetrente: 4,99%), maandelijkse aflossing van € 87,63 op 24 maanden. Totaal te betalen bedrag: € 2103,23.