Let op, geld lenen kost ook geld

Je maakt het je gemakkelijker! Je gaat op zoek naar een alternatief vervoermiddel, van goede kwaliteit natuurlijk. Bijvoorbeeld een fiets, step, onewheel, hoverboard of segway. Welk vervoermiddel kies je en hoe financier je heten? Er is keuze genoeg!

 

  • De segway©

Een segway is een platform met 2 wielen dat voorzien is van een stabilisator en een stuur. Je kunt je ermee verplaatsen met een snelheid van maximaal 20 km/u en de actieradius is 30 tot 40 km.

De bekendste is die van het merk Segway©, vandaar dat die naam soms als typenaam wordt gebruikt. Segway© is een gedeponeerd handelsmerk van het bedrijf Segway Inc.

Oorspronkelijk werden segways ontwikkeld voor professioneel gebruik en waren ze erg duur. In Frankrijk worden ze bijvoorbeeld gebruikt door de gemeentepolitie.

Bij het grote publiek worden ze steeds populairder. Logisch dus dat er ook mini-uitvoeringen zijn verschenen, de zogenaamde hoverboards. Die zijn lichter en hebben geen stuur. Door lichtjes met je lichaam naar voren te hellen, zet je ze in beweging. Hiervoor moet je natuurlijk wel een goed evenwicht hebben!

Het voordeel van een segway is dat hij veel minder plaats inneemt dan een fiets en geen CO2 uitstoot. Een nadeel is de prijs. Je kunt al een hoverboard kopen voor zo’n € 500, maar de prijzen stijgen snel en voor een topmodel moet je toch al gauw rekenen op € 2000 of meer.

 

  • Eenwieler? Zeg maar “onewheel”!

De onewheel is een elektrische eenwieler met een batterij die je aan het stopcontact kunt opladen. Hij werkt volgens hetzelfde principe als een segway©, maar... hij heeft geen stuur. Je kunt er alleen mee rijden door met je lichaam te bewegen.

Sommige eenwielers halen makkelijk een snelheid van 40 km/u of meer, maar in België is het gebruik gereglementeerd. Op straat mag je er niet harder mee dan 18 km/u (net zoals een fiets dus) en op de stoep is 6 km/u de toegelaten topsnelheid (zodat je niet sneller gaat dan een voetganger).

 

En de prijs? Die varieert sterk. Je hebt al een onewheel voor 600 euro, maar naargelang het model kun je soms zelfs meer dan 2000 euro betalen. Wat je goed moet onthouden: kies een model dat qua actieradius aan je behoeften beantwoordt.

 

Omdat de snelheid van een onewheel beperkt is, hoef je geen speciale verzekering af te sluiten. Je bent in principe gedekt door je familiale verzekering. Vraag gerust meer informatie aan je makelaar.

 

  • Elektrische fiets

Trappen moet je nog altijd op een elektrische fiets, maar de motor helpt je en dat is erg handig, zeker als je bergop moet. Sommige modellen hebben niet alleen een elektrische motor, maar ook een elektrische rem, waardoor de remafstand korter is.

Met een elektrische fiets kun je je snelheid verhogen zonder harder te trappen, zodat je grotere afstanden kunt afleggen zonder extra inspanning. Zo kom je frisser aan op je bestemming, wat erg prettig is als je bijvoorbeeld met de elektrische fiets naar je werk gaat.

Belangrijk om te weten is dat een elektrische fiets sneller kan dan 25 km/u, maar wettelijk als een rijwiel met hulpmotor wordt beschouwd. Je hebt dan ook een gelijkvormigheidsattest nodig, een BA-verzekering én een rijbewijs type AM als je na 14/02/1961 geboren bent. Het dragen van een helm is eveneens verplicht.

Naargelang het model betaal je voor een elektrische fiets € 1000 tot € 3000. Dat bedrag kun je financieren met een fietslening. De batterijen moeten gemiddeld om de 4 jaar vervangen worden, een uitgave om rekening mee te houden.

Goed om te weten is dat je recht hebt op een kilometervergoeding als je met de elektrische fiets naar je werk komt. Bespreek het met je werkgever!

 

  • Elektrische step

Van de elektrische vervoermiddelen is dit het goedkoopste. Er zijn al modellen vanaf € 100! Een step weegt tussen 7 en 18 kg en je kunt er een snelheid van 24 tot 40 km/u mee halen. Net als de elektrische fiets wordt een elektrische step als een rijwiel met hulpmotor beschouwd, met alle verplichtingen die dat met zich meebrengt.

Het opladen van de batterij duurt 2 tot 12 uur. De actieradius is 20 tot 40 km, afhankelijk van je lichaamsgewicht en het profiel van je route (hellingen enz.).

Niet vreemd dus dat de elektrische step steeds populairder wordt.

 

Bij Cetelem weten we dat de aankoop van een fiets of een ander alternatief vervoermiddel een serieuze hap uit het budget is. Daarom hebben we een Mobiliteitslening ontwikkeld die volledig in het teken staat van alternatieve vervoermiddelen, of deze nu elektrisch zijn of niet. Vraag je lening online aan tegen een super tarief! Wil je meer weten over de Mobiliteitslening of een simulatie maken? Klik hier.

Kredietvorm: lening op afbetaling.

 

Ontdek ook: een online lening: onze tips voordat je eraan begint! 

Op onze Facebookpagina en Youtube, in ons blog en in onze nieuwsbrief delen we ook nog andere informatie.

Zorg goed voor jezelf en voor je dierbaren!