Let op, geld lenen kost ook geld

Er wordt wel eens negatief gedaan over hergroepering van kredieten, maar moet je er daarom bang voor zijn? De formule heeft in bepaalde gevallen namelijk duidelijke financiële en administratieve voordelen. We zetten graag voor je op een rijtje wat de voordelen zijn en waar je op moet letten voordat je deze oplossing kiest.

 

  • Wat is hergroepering van kredieten?

Sommige mensen moeten verschillende kredieten tegelijk afbetalen: een autolening, een krediet voor persoonlijke projecten, een kredietkaart met een geldreserve, een kredietkaart van een winkelketen...

 

De hergroepering van kredieten is een lening op afbetaling die je afsluit om onze leningen (behalve hypotheken) onder te brengen in één enkel krediet. De looptijd, de rentevoet en de maandelijkse aflossingen zijn vast en worden bepaald bij het afsluiten van het contract.

 

  • Voor wie?

Iedereen die gebruikmaakt van consumentenkredieten (persoonlijke leningen, renovatieleningen, autoleningen, kredietkaarten van winkels of kredietreserves die gekoppeld zijn aan een betaalkaart) kan een hergroepering van kredieten aanvragen.

 

  • Waarom?

De voornaamste reden om kredieten te hergroeperen is het verlagen van de schuldenlast:

  • door de totale looptijd van het krediet aan te passen en te verlengen, wordt de maandelijkse aflossing lager dan de som van de maandelijkse terugbetalingen tot nu toe. Op basis van het bedrag is er echter een maximale looptijd. Je financiële instelling kan je hier meer over vertellen.
  • in sommige gevallen kan de rentevoet voordeliger zijn.

 

Daarnaast brengt hergroepering van kredieten ook een vereenvoudiging van de administratie met zich mee. Er gebeurt nog maar één aflossing per maand, op één enkele inhoudingsdatum. De contacten verlopen via één enkele firma en je weet van tevoren precies op welke datum de terugbetaling voltooid is. De kans op vergissingen is dus veel kleiner.

 

  • Waar moet je op letten?

Als de lopende kredieten bijna helemaal zijn terugbetaald, is het meestal niet voordelig om ze nog te hergroeperen.

 

Wanneer de rentevoeten van de oorspronkelijke kredieten vrij laag zijn, dan bestaat zelfs de kans dat de rentevoet na hergroepering hoger is. In dat geval is deze formule dus duurder.

 

Het is dan ook belangrijk om met alle factoren rekening te houden, samen met de financiële instelling de cijfers te bekijken en pas daarna te beslissen.

 

  • Wat moet je doen?

De instelling die voorstelt om alle kredieten te hergroeperen zorgt gewoonlijk voor alles. Vaak is er een expert die speciaal voor ons werkt. Bij elk contact weet hij meteen dat het over ons dossier gaat en dat kan bijzonder praktisch zijn. Deze expert zorgt voor de administratieve aspecten en regelt de formaliteiten voor de ontbinding en de terugbetaling. Ook dat kan het ons gemakkelijker maken.

 

Voor meer artikelen, enquêtes of video’s, surf naar onze blog en meld je aan voor de nieuwsbrief!