Let op, geld lenen kost ook geld

Hoe voorkom je dat je erfgenamen je schulden erven? Erf je kredieten van een overleden familielid? Wat gebeurt er dan in de praktijk? Met deze oplossingen kun je je nabestaanden beschermen als je overlijdt.

  • Erf je ook leningen en kredieten?

De wet is hier duidelijk over: wanneer je van iemand erft, erf je zijn schulden en dus ook zijn leningen en kredieten. Inderdaad: schulden verdwijnen niet als de persoon overlijdt. Ze moeten altijd worden terugbetaald.

 

Maar geen paniek, dit betekent niet noodzakelijk dat jij dat moet doen.

 

  • Was er een verzekering om het krediet te dekken?

Dit is het eerste wat je moet controleren: is de lening of zijn de leningen gedekt door een schuldsaldoverzekering?
 

Dit is een verzekering die de terugbetaling van de resterende bedragen bij overlijden dekt.

Bij hypotheekleningen maakt deze verzekering meestal deel uit van de leningsvoorwaarden: de kans is groot dat deze is afgesloten.

 

Voor andere soorten krediet is er echter geen verplichting om een verzekering af te sluiten. Daarom moet je dit per geval controleren.

 

Zelfs als er een verzekering is, zijn het de erfgenamen die de nodige stappen moeten ondernemen om de terug te betalen bedragen te innen.

 

Om te voorkomen dat je schulden nalaat aan je erfgenamen, kun je dus nooit voorzichtig genoeg zijn. Sluit je een lening of krediet af, vraag dan om een schuldsaldoverzekering. Dit bespaart je erfgenamen veel zorgen als jou iets overkomt.

 

Bij Cetelem raden wij je aan dit type verzekering af te sluiten voor je Cetelem Maestro®-kaart of voor je Cetelem leningen op afbetaling. Zo bescherm je je dierbaren en dat is ook voor jezelf een zorg minder! Hier vind je alle informatie over Cetelem-verzekeringen die je kredieten beschermen

 

  • Wat doe je als je...

Niet zeker weet of je de erfenis wil? Afstand wil doen van de erfenis of deze voorwaardelijk wil aanvaarden? Wij raden je aan contact op te nemen met een notaris die je op basis van jouw situatie kan adviseren.

Hoe kies je een notaris en waar vind je er een?

 

Lees ook: waarom is een kredietverzekering zinvol?