Let op, geld lenen kost ook geld

Er zijn veel goede redenen om je met een elektrisch vervoermiddel te verplaatsen: je bent mobieler, je gebruikt je wagen minder, je woon-werkverkeer verloopt efficiënter, je profiteert van de buitenlucht, … Ben jij ook overtuigd? Lees dan dit artikel over de premies en leningen die je kan gebruiken voor je aankoop!

  • De premies

Op dit moment zijn elektrische fietsen de enige elektrische vervoermiddelen waarvoor je een premie kan aanvragen. De voorwaarden variëren afhankelijk van het gewest waar je woont.

In Wallonië

Het Waalse Gewest biedt een premie bij de aankoop van een fiets (nieuw of tweedehands gekocht bij een handelaar, elektrisch of niet) of een aanpasbaar elektrisch pakket voor burgers die er regelmatig mee naar hun werk zullen gaan of werk mee gaan zoeken.

Om de premie te kunnen krijgen, moet je voldoen aan deze voorwaarden:

  1. Je gebruikt je fiets voor minstens 40% van de woon-werktrajecten of trajecten om werk te zoeken. Als het om een bakfiets gaat, moet je hem dagelijks gebruiken, wat ook de reden daarvoor is (bijvoorbeeld je kinderen afzetten aan school).
  2. De aankoop moet gebeuren voor 31 december 2024.
  3. Als het om een bakfiets gaat, moet je hem niet noodzakelijk gebruiken om naar het werk te gaan, maar wel voor je dagelijkse verplaatsingen, zoals de kinderen afzetten aan school of boodschappen doen. 

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt maximum 20%, 30% of 40% van de aankoopprijs met plafonds van 50 tot 1.250 euro, afhankelijk van het model van fiets en de situatie van de aanvrager.

In Brussel 

Als je in het Brussels Gewest woont, kan je de premie Bruxell’Air aanvragen als je je wagen wegdoet en uitschrijft. De premie wordt verdubbeld als je wagen daarnaast ook vernietigd wordt.

Je kan de premie gebruiken voor de aankoop van een elektrische fiets (maximum € 505). Deze premie bevat ook een fietsopleiding in de stad en kan worden gebruikt voor de aankoop van accessoires in een Brusselse winkel.

In Vlaanderen

Sinds 2019 geeft het Vlaamse Gewest geen premie meer voor de aankoop van een fiets. Verschillende gemeenten in Vlaanderen bieden hun inwoners wel een premie voor de aankoop van een elektrische fiets of de schrapping van de nummerplaat van een wagen. Informeer bij je gemeente of je een premie kan krijgen.

 

  • De leningen

Zelfs als je recht hebt op een premie, kan de aankoop van een elektrisch vervoermiddel zwaar wegen op je budget. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden om je aankoop te financieren. 

Een (elektrische) fiets financieren

Je kan de aankoop van je fiets (elektrisch of niet) financieren met de mobiliteitslening van Cetelem. Die lening dient om alternatief vervoer te financieren, of het nu elektrisch is of niet. Je kan zelfs tot 110% van het bedrag voor het vervoermiddel lenen om de inschrijvingstaks, de verzekeringen, accessoires, … te betalen.

Een ander elektrisch vervoermiddel (step, hoverboard, enz.) financieren

Andere elektrische vervoermiddelen kan je ook financieren met de mobiliteitslening van Cetelem.

 

Simuleer je mobiliteitslening.

 

Let op, geld lenen kost ook geld.

 

Kredietvorm: lening op afbetaling.

 

  • Welk elektrisch vervoermiddel kiezen?

Wil je een elektrisch vervoermiddel gaan gebruiken, maar kan je niet kiezen welk? Wij helpen je door de verschillende mogelijkheden te vergelijken in dit artikel: 5 elektrische vervoermiddelen voor je korte verplaatsingen.