Let op, geld lenen kost ook geld

De rentevoeten voor leningen zijn al een tijdje aan het stijgen. Vergeleken met de lage tarieven van een paar jaar geleden, is lenen nu een stuk duurder geworden. Hoe komt dat? En gaat lenen terug goedkoper worden in 2023? In dit artikel geven we je het antwoord.   

Het antwoord op de vraag “waarom is lenen duurder geworden” is eigenlijk eenvoudig: lenen is duurder geworden omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de zogenaamde beleidsrente sterk heeft verhoogd de voorbije maanden. Waarom ze dat heeft gedaan en hoe dat een impact heeft op de leningen, leggen we hier uit.  

 

  • De ECB mikt op 2% inflatie

De ECB volgt de Europese economie nauwgezet op en grijpt in wanneer dat nodig is. Daarbij mikt de ECB op een inflatie van 2%. Bij een hogere inflatie, wat nu het geval is, verhoogt ze de beleidsrente om de economie te vertragen (investeren wordt duurder, sparen wordt interessanter). Bij een lagere inflatie daarentegen zal de ECB de beleidsrente verlagen om de economie te stimuleren. 

  • De inflatie in 2022 is sterk gestegen

In 2022 zijn de prijzen voor energie, voeding, grondstoffen, bouwmaterialen, … sterk gestegen. Daardoor liep de inflatie in oktober 2022 op tot meer dan 10%. Dat is veel meer dan het doel van 2% van de ECB. Daarom heeft ze de rente al verschillende keren verhoogd om die prijsstijgingen tegen te gaan.  

  • De rente verhoogt dus lenen wordt duurder 

Wanneer de ECB de beleidsrente verhoogt, wordt het voor de banken duurder om geld te lenen bij de ECB. Daardoor worden ook de leningen voor particulieren en bedrijven duurder, anders zouden ze verlieslatend zijn voor de kredietinstellingen. 

  • Hoe zal de situatie evolueren in 2023? 

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar de ECB heeft begin 2023 gecommuniceerd dat ze later op het jaar de rente nog zou verhogen. Zolang de inflatie hoog blijft, kan ze moeilijk anders want ze mikt op 2% inflatie. Financiële instellingen, zoals Cetelem, hebben zelf weinig of geen keuze en moeten hun rentevoeten ook verhogen voor hun klanten. 

Als de inflatie sterk zou dalen, kan de ECB de rente gaan verlagen en kan lenen terug wat goedkoper worden. 

  • Er is ook goed nieuws

Historisch gezien hebben we al veel hogere rentevoeten gekend, zoals in de jaren ’80 en ‘90. In die context zijn de huidige rentevoeten niet zo hoog. Eigenlijk is deze situatie "normaler" dan de heel lage rentevoeten van de voorbije jaren. 

 

Deze artikels vind je waarschijnlijk ook interessant: 

Worden de rentevoeten beperkt door de wet?
Wat is de kostprijs van een krediet?
JKP, ken je deze afkorting al?