Let op, geld lenen kost ook geld

Als je een krediet opent, doe je dat meestal op het moment dat je het nodig hebt. Daarbij denk je aan alle belangrijke details: het bedrag dat je maandelijks aflost, de duur van de lening, de rentevoet ... Maar mogelijk kijk je niet naar de dag waarop je de lening elke maand terugbetaalt.

  • Hoe wordt de vervaldag van je lening bepaald

De vervaldag van je lening ligt contractueel vast. Hij wordt bepaald op basis van de datum waarop je het geld hebt ontvangen. Als je het geld van je lening bijvoorbeeld op 5 maart hebt ontvangen, is de eerste maandaflossing op 5 april.

Ook valt de vervaldag altijd op een werkdag. Als de datum in het weekend of op een feestdag valt, wordt het bedrag één of twee dagen na de officiële vervaldag ingehouden.

 

  • Hoe pas je de vervaldag van je lening aan

Helaas kan je de automatische vervaldag van je lening niet wijzigen, aangezien hij contractueel is vastgelegd. 

 

  • Welke oplossingen zijn er? 

Je kan alvast anticiperen op de verschuldigde aflossingen die je elke maand betaalt. Stel dat je het bedrag van je lening op 5 maart hebt ontvangen. Je weet dan dat de eerste maandaflossing volgt op 5 april. Ook de toekomstige aflossingen gebeuren altijd op de 5e dag van de maand. Als dit op een werkdag valt tenminste. Je ontvangt je loon op de 10e van elke maand. Zet dan van je loon van 10 maart het bedrag alvast opzij dat je voor de maandaflossing op 5 april nodig hebt. En zo doe je dit elke maand opnieuw.

Andere oplossing: je stort vóór de vervaldag en met een doorlopende opdracht het bedrag van de maandaflossing rechtstreeks op het rekeningnummer waarvan het krediet wordt ingehouden. Een doorlopende opdracht is een automatische overschrijving waarmee je op een vast tijdstip eenzelfde vast bedrag betaalt. Zo moet je er niet telkens opnieuw aan denken! Wil je je betaalmethode aanpassen? Neem dan contact op met je financiële instelling voor het juiste advies.

Nog andere vragen? Neem een kijkje op onze pagina met meestgestelde vragen!