Let op, geld lenen kost ook geld

Er is op de markt een enorm aanbod aan kredieten met een rentevoet van nul procent en die veelheid en de gebrekkige transparantie leiden vaak tot vrees en achterdocht. Welke informatie moet je ontcijferen en van welke criteria moet je uitgaan om in alle vertrouwen aan nul procent te lenen? Je leest het allemaal hier.

Er is op de markt een enorm aanbod aan kredieten met een rentevoet van nul procent en die veelheid en de gebrekkige transparantie leiden vaak tot vrees en achterdocht. Welke informatie moet je ontcijferen en van welke criteria moet je uitgaan om in alle vertrouwen aan nul procent te lenen? Je leest het allemaal hier.

 

Stel het is de periode van het autosalon en je overweegt een wagen te kopen ... Dus je gaat na wat de alternatieven zijn voor zo’n aankoop. Argumenten hebben de verkopers genoeg en je merkt dat sommige concessiehouders een lening met een rentevoet van nul procent aanbieden voor de financiering van je wagen. Hetzelfde geldt wanneer een bekend merk je een lening met nul procent rente aanbiedt voor de aankoop van een huishoudtoestel of een televisie. Te mooi om waar te zijn? Niet noodzakelijk.

 

  • Nul procent rente: wat houdt dat precies in?

 

Kiezen voor een lening met nul procent rente en met een gerust gemoed profiteren van alle voordelen die dat met zich meebrengt... Ja, dat kan! Op voorwaarde dat je goed uitkijkt en nagaat hoe transparant de aanbieding is.

 

Je moet vooral kritisch blijven. Ongeacht de gesprekspartner die je het aanbod doet, lees het eerst aandachtig en volledig. Het loont de moeite om je rekenmachientje erbij te nemen en je voordeel van geval tot geval te berekenen.

 

  • Deze criteria moet je in het oog houden.

 

Een contante aankoop, een krediet met nul procent rente of een klassieke lening: wat zijn de verschillen als het op de cijfers en de voordelen aankomt?

 

Met deze criteria moet je rekening houden voordat je beslist:

 

  1. De vervaldag van de terugbetaling: de termijn is vaak langer bij een klassieke lening. Analyseer de voorwaarden van de looptijd en de bijbehorende clausules in geval van potentiële onmogelijkheid tot terugbetaling.
  2. Het bedrag van de maandelijkse aflossingen.
  3. De eventuele verplichting om een voorschot te betalen.
  4. De algemene voorwaarden: lees deze informatie, die vaak nogal technisch is, aandachtig, volledig en in alle rust. Aarzel niet om uitleg te vragen als je twijfelt of als er iets niet duidelijk is.

 

Als je alles vergeleken hebt, ga je na wat je in feite nodig hebt: een bijkomend voordeel of gespreide betaling? Nul procent rente of een langere terugbetaling?

 

  • Een voordeel als een ander

 

Uiteindelijk is een krediet met een rentevoet van nul procent een voordeel als een ander, net als wanneer een merk je de ene dag ‘gratis btw’ en de andere dag thuislevering kan aanbieden.

 

Profiteren van een krediet met nul procent rente, in alle vertrouwen en met een gerust gemoed, dat is heel goed mogelijk. Op voorwaarde dat alle stappen en gerelateerde clausules volkomen helder en meetbaar zijn. Kortom: beter begrijpen om beter te beslissen!

 

Lees ook: als het makkelijker kan, waarom dan niet? Dat vindt Cetelem ook!

Benieuwd naar meer artikelen of video’s? Surf naar ons blog en meld je aan voor de nieuwsbrief!