Let op, geld lenen kost ook geld

Ongeacht hoeveel je al van je krediet hebt afgelost, kun je het saldo op elk gewenst moment vervroegd terugbetalen. Hoe doe je dat? Hou het zen, bekijk alle antwoorden, volg de gids...

Je hebt extra geld ontvangen? Je hebt salarisverhoging gekregen? Er kunnen heel wat redenen zijn waarom je je krediet vervroegd wilt aflossen. Maar... Te veel formaliteiten, denk je? Te ingewikkeld? Wij zorgen graag voor de nodige duidelijkheid. Dat maakt het je een stuk gemakkelijker!

 

  • Welke regels gelden er voor de vervroegde aflossing van een krediet?

Een krediet vervroegd en volledig terugbetalen is altijd mogelijk. En het kan op elk gewenst moment. Wil je maar een deel van het bedrag eerder terugbetalen? Ook dat kan. Over het algemeen moet je je aanvraag per aangetekend schrijven naar de kredietverlener sturen.

 

  • Hoeveel kost de vervroegde aflossing van een krediet?

Betaal je een krediet terug voor de einddatum, dan kan de kredietverlener een vergoeding vragen. Je betaalt dan de zogenaamde “wederbeleggingskosten”.

De wettelijke bepalingen verschillen naargelang je je krediet voor of na 2010 hebt afgesloten.

Bij een contract van voor 2010 bepaalt het geleende bedrag de vergoeding die je moet betalen. Voor contracten van minder dan € 7500 mag de vergoeding nooit hoger zijn dan twee maanden van de totale kredietkosten. Heb je € 7500 of meer geleend, dan bedraagt de vergoeding maximaal drie maanden.

Is je contract afgesloten na 2010, dan wordt de vergoeding berekend op basis van de tijd tussen de vervroegde terugbetaling en de einddatum van het contract. Is dat langer dan 1 jaar, dan mag de vergoeding niet meer bedragen dan 1% van het afgeloste kapitaal. Is het minder dan 1 jaar, dan wordt dat maximaal 0,5%.

Dit geldt als je je volledige krediet vervroegd terugbetaalt. Betaal je een gedeelte vervroegd terug, dan wordt de wederbeleggingsvergoeding berekend over het kapitaal dat je aflost.

 

  • Welke documenten heb ik nodig?

Als je je lening wil terugbetalen, moet de kredietverlener je laten weten hoeveel de wederbeleggingskosten bedragen. Naargelang je beslist om je krediet volledig of gedeeltelijk terug te betalen, zal hij je een nieuwe aflossingstabel geven en je de precieze looptijd van de terugbetaling meedelen. Hij zal je ook de nieuwe maandelijkse aflossingen en de evolutie van het schuldsaldo meedelen.

Ga je het totale geleende bedrag terugbetalen, vraag de kredietverlener dan om het afsluitingsattest van je krediet. Dan heb je meteen ook een schriftelijk bewijs. De kredietverlener zal de informatie over de afsluiting doorgeven aan de Centrale voor kredieten aan particulieren. Dit gebeurt binnen twee dagen na de volledige terugbetaling van je krediet.

 

  • Wat zijn de reële voordelen van de vervroegde aflossing van een krediet?

Los je je krediet volledig af, dan hoef je geen intrest meer te betalen over de toekomstige maandelijkse aflossingen, want die gebeuren dan natuurlijk niet meer.

Los je je krediet gedeeltelijk af, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt vragen om dezelfde maandelijkse aflossingen te betalen, waarna de looptijd van het krediet wordt verminderd. Je kunt ook de looptijd gelijk houden, zodat je lagere maandelijkse aflossingen gaat betalen. Op basis van je beslissing ontvang je dan een nieuwe aflossingstabel.

 

  • Kan ik mijn fiscale voordelen verliezen?     

Ja. Je moet goed beseffen dat je door de vervroegde aflossing van je krediet inderdaad de eraan verbonden fiscale voordelen verliest. Wij raden je dan ook aan je goed te informeren voor je beslist.

 

Conclusie: wil je je krediet vervroegd terugbetalen, dan zal je kredietverlener je daarbij met de nodige deskundigheid kunnen helpen. Aarzel niet om contact met hem op te nemen als je vragen hebt!

 

Lees ook: ontdek welk krediet het beste bij jouw behoeften past!