Let op, geld lenen kost ook geld

Straks is het vakantie, hoe bereid jij jouw reis voor... Wordt het stress en paniek? Je kunt natuurlijk ook onze checklist gebruiken, zodat je niets vergeet en in alle rust kunt vertrekken!

Natuurlijk, koffers heb je nodig als je op reis wil. En de zonnecrème, de reisapotheek, de knuffels voor de kindjes en andere klassiekers, die vergeet je natuurlijk niet. Maar daarmee ben je er nog lang niet. Daarom hebben wij een checklist voor je opgesteld met items die bij de voorbereiding van de vakantie wel eens over het hoofd worden gezien.

 

  • Identiteitsbewijzen voor iedereen

Het eerste wat je moet doen, enkele weken voor je vertrekt, is de geldigheid van de identiteitskaarten en/of paspoorten van alle gezinsleden controleren. Ga je naar het buitenland, vergeet dan niet dat sommige landen eisen dat de documenten geldig zijn tot minstens drie maanden na je terugkeer. Op het laatste moment nieuwe papieren aanvragen is duur, doe dit dus ruim van tevoren. Vraag ook op tijd een visum aan als dat vereist is.

 

Heb je kinderen die nog geen 12 jaar zijn, dan moeten die verplicht een Kids-ID hebben om het land te verlaten. Vraag dit ook enkele weken van tevoren aan om extra kosten te vermijden.

 

In sommige landen is ook een Europees paspoort voor je huisdier verplicht! Neem je je hond, je kat of je fret mee op vakantie, dan kan de dierenarts je aan dit document helpen. Ook extra vaccinatie kan nodig zijn om het paspoort te verkrijgen.

 

Reis je met de auto, check dan of je een internationaal rijbewijs hebt. Anders kun je dit aanvragen bij de gemeente.

 

  • Met verzekeringen... ben je zeker!

Niet dat je meteen aan het ergste moet denken, maar als je met een gerust gemoed wil vertrekken kun je maar beter goed verzekerd zijn!

 

Kies daarom een annuleringsverzekering op het moment dat je je vakantie boekt. Indien je om een bepaalde reden niet kunt vertrekken (ernstige ziekte, overlijden, ...) kun je hiermee je geld terugkrijgen. Er bestaat ook een compensatieverzekering die nuttig is indien je eerder moet terugkeren dan voorzien.

 

Uiteraard heb je ook een reisverzekering nodig. Indien een lid van het gezin tijdens het verblijf in het buitenland ziek wordt of gehospitaliseerd moet worden, dekt deze verzekering de repatriëring. Vraag ook een Europese ziekteverzekeringskaart aan je ziekenfonds. Als je in het buitenland naar de dokter moet, wat erg duur kan zijn, dekt deze kaart de kosten.

 

Als je met de auto reist, neem dan een verzekering pechbijstand. Want je kunt niet weten! Deze verzekering dekt de kosten van een vervangwagen of repatriëring indien je wagen er de brui aan geeft. Sommige firma’s bieden pechbijstand aan in combinatie met de reisverzekering, die je helpt bij ziekte. Maar controleer vooral wat je autoverzekering wel en niet dekt, want sommige verzekeraars bieden al pechbijstand in het buitenland aan.

Het is uiteraard ook heel verstandig om de wagen te laten nakijken vlak voordat je op vakantie gaat.

 

  • Hoe wil je betalen?

Heb je buitenlandse deviezen nodig, bestel die dan ruim op tijd bij de bank.

 

Natuurlijk is betalen met je kaart altijd veilig en handig, als dat ten minste kan in je vakantieland. Belangrijk is dat je je Maestro kaart specifiek moet activeren om hem ook buiten de EU te kunnen gebruiken. Reis je naar de USA, dan moet je je kredietkaart laten activeren. Controleer ook of een (tijdelijke) verhoging van het maximumbedrag van je kredietkaart nodig is om de onaangename verrassing van een geweigerde kaart aan het eind van je vakantie te voorkomen.

 

  • Laat je woning in het oog houden

Vraag voor je vertrekt aan vrienden of de buren om de brievenbus te legen en je woning in de gaten te houden. Geef ze een telefoonnummer zodat ze je kunnen bereiken als dat nodig is.
In sommige gemeenten houdt de preventiedienst op verzoek een oogje in het zeil. In het gemeentehuis krijg je hier meer informatie over.

 

Zo, dat was het! We wensen je een schitterende vakantie!